Antakiai, Kursai, Mokymai

Kaip veikia cheminiai ir natūralūs dažai mūsų plauką?

Antakių dažymas – tai grynai cheminė reakcija tarp molekulių, esančių plaukuose ir pigmentų, taip pat peroksido ar amoniako.

Jau tūkstančius metų žmonės dažė savo plaukius bei antakius, naudojami augalus ir mineralus. Natūralūs dažantieji pigmentai paprastai padengia tik plauko žievę, jų pigmentų molekulės „įstringa“ žvyneliuose. Todėl ypač natūralūs dažai greitai išsiplauna. Šių dažų nauda – jie neveikia plauko žievės (kortekso), nežaloja plauko.

Kaip veikia plauką cheminiai dažai

Ilgalaikiai cheminiai dažai veikia plauko žievę.  Įvyksta ilgalaikės cheminės reakcijos, dažas gali laikytis kol iškrenta ar nuauga. Amoniako pagalba (ar jo pakaitalais) atidaromi plauko žvyneliai ir žievės ląstelės. Kita cheminė medžiaga, oksidantas, pašalina iš plauko natūralią spalvą – melaniną – ir įterpia naują spalvą į plauko žievę.

 

Kaip veikia natūrali henna? Henna savo sudėtyje turi natūralų raudoną dažomąjį pigmentą, išgaunamą iš augalo –  lavsonija. Dažant su henna dažais, gauta dažomoji substensija apgaubia plauko išorę ir laipsniškai migruoja per plauko kutikulės plyšius, tada susijungia su keratino molekulėmis ir sustipriną kutikulę. Kartojant procedūrą, spalvos įsiskverbimas gilėja ir labiau nusistovi. Plaukai tvirtėja, didėja jų tvirtumas, geriau išlaiko drėgmę viduje.

Kaip veikia plauką henna dažai

Kaip veikia plauką henna dažai

Henna dažai gali likti odoje nuo kelių dienų iki mėnesio, priklausomai nuo pastos kokybės, odos tipo, kiek laiko sumaišyta pasta buvo laikoma ant odos. Spalvų spektras platus: nuo kaštoninės, oranžinės iki burgundiškos, riešutinės rudos ar juodos. Norint išgauti tamsesnę rudą ar juodą spalvą, yra dedami priedai, kartais naudojami indigo (tamsiai mėlyni) dažai.

Heninė lavsonija

Heninė lansonija

Heninės lavsonijos lapeliai turi natūralaus dažomojo pigmento. Šis raudonai oranžinis pigmentas „išlaisvinamas“ kai augalo lapeliai yra išdžiovinami ir sutrinami į miltelius. Henna milteliai aktyvuosis su vandeniu ir oru (deguonimi). Sumaišius henną iki norimos konsistencijos, galime ją tepti ant odos, plaukų. Henna laikinai nudažo odą ir veikia kaip ilgalaikis dažas plaukus. Lavsonijos dažų molekulės iš tikrųjų nudažo plauką ir odą, saugiai susijungdamos su baltymų molekulėmis. Dažoma oda ir plaukai patamsėja, kai henna absorbuojasi gilyn ir susijungia su dar daugiau baltymų molekulių. Spalva gali tamsėti iki 48 valandų. Šis nuostabus mažas augalas plaukų ir odos dažymui buvo naudojamas tūkstančius metų, tai įrodo radiniai iš senovės Egipto, Persijos, Romėnų imperijos. Heninės lavsonijos krūmas auga tropinėse ir subtropinėse Afrikos zonose, Pietų Azijoje ir šiaurės Australazijoje. Geriausios henna, pasižyminti spalvos sodrumu ir grynumu, auga šiaurės – rytų Indijoje.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *