Blakstienos, Kursai, Mokymai

Kodėl nekimba blakstienų klijai?

Blakstienų priauginimo meistrei klijai yra vienas svarbiausių darbo priemonių. Nuo klijų gali priklausyti net meistrės reputacija: kas norės eiti pas meistrę, jeigu blakstienos nelaiko arba laiko labai trumpai? Kaip dirbti, laikyti ir naudoti klijus, kad išnešiojimo trukmė būtų maksimali?

  • Klijų galiojimo laikas. Dažniausia klijai galioja 1-2 mėnesius nuo atidarymo, tačiau paprastai yra patariama keisti klijus ne rečiau nei kas 1 mėnesį, o dirbant daugiau – ir dar dažniau. Kad neužmirštumėt – užsiklijuokit atidarymo datą ant buteliuko.
  • Klijų galiojimo laikas „lentynoje“. Kaip ir maisto produktai, klijus reikėtų sunaudoti per gamintojo rekomenduojamą laiką. Dažniausia rekomenduojamas laikas – 6 mėnesiai nuo pagaminimo, tad ieškokite galiojimo arba pagaminimo datos ant buteliuko.
  • Nesistenkite išnaudoti klijų iki pat „dugno“. Jeigu naudojate juodos spalvos klijus, prieš lašinant kiekvieną lašiuką juos reikia gerai išplakti. Juodos spalvos pigmentas yra sunkesnis ir dažnai nusėda ant buteliuko dugno. Todėl, jeigu lieka mažai klijų, geriau buteliuką išmesti ir imti naują.
  • Klijų laikymo sąlygos. Nors dauguma šitą dalyką žino, bet priminsiu, kad klijus negalima laikyti šaldytuve (dėl galimai susidarysiančio kondensato), ant tiesioginių saulės spindulių, prie šildytuvo ar radiatoriaus ir pan. Taip pat patariama buteliuką visada laikyti vertikalioje pozicijoje, termoizoliaciniame maišelyje.
  • Netinkama darbo aplinka. Geriausiai klijai kimba, kai aplinkos temperatūra apie 21-24°, o drėgmė 50-60 %, nors pasitaiko ir tokių klijų kurie pritaikyti „dirbti“ prie ekstremalių sąlygų, t.y. esant aukštai temperatūrai ar didelei drėgmei. Tad ieškodamos rekomendacijos klijams, atsižvelkite į savo aplinkos sąlygas.
  • Kiek dažnai atidarote klijų buteliuką. Kuo dažniau tai darote – tuo daugiau klijai sąveikauja su oru, todėl prastėja jų kibimo savybės.. Taip pat nepamirškite prieš užsukant buteliuką švariai nuvalyti klijų snapelį ir kamštuką užsukti stipriai.
  • Prieš naudojimą klijus gerai išplakite. Buteliuką purtykite ne mažiau 30-60 s prieš kiekvieną procedūrą. Taip pat dauguma meistrų pirmą lašiuką išmeta lauk, nes jis netinkamas naudoti.
  • Tinkamas blakstienų paruošimas prieš procedūrą. Priauginamos natūralios blakstienos turi būti švarios, tačiau negali būti per daug išsausintos. Todėl blakstienų plovimui naudokite putas, o praimerio sudėtyje neturėtų būti daug spirito.
  • Netinkamas klijų lašiukas. Kuo mažesnis lašiukas, tuo dažniau juos reikės keisti. Todėl lašinkite optimalų klijų lašelį, taip pat nepamirškite daugmaž kas 30 min keisti. Merkiant blakstieną į klijus – visada merkite į centrą, tačiau nepalieskite dugno, nes tik centre ir vidury yra geriausios kokybės klijai.
  • Naudojate per greitai džiūstančius klijus. Jeigu pastebite, kad pašukavus procedūros metu arba iš karto po jos, blakstienos krenta, vadinasi nespėjate dirbti su klijais. Nes klijai spėja uždžiūti dar iki kol nunešate iki natūralios blakstienos. Ypač vasaros metu, geriau rinktis ilgesnio džiūvimo klijus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *