Be kategorijos

Alergijos testas? Kada atlikti ir kaip taisyklingai tai padaryti?

“Patch test” arba alergijos testas – tai veiksmų seka, norint nustatyti ar blakstienų priauginimas gali iššaukti alerginę reakciją klientei (ar klientui). Pirmiausia išsiaiškinkime kas dažniausia sukelia alerginę reakciją ir kaip ji pasireiškia.

Alerginę reakciją (kalbant apie blakstienų priauginimą) dažniausia sukelia blakstienų priauginimo klijai, o tiksliau – juose esantys cianoakrilatai, formaldehidas ar kiti komponentai. Tarkim IB klijai, juose yra šie komponentai: etilo2-cianoakrilatas, alkoksilo2-cianoakrilatas, poli (metilo metakrilatas), suodžiai, vanduo. Visi klijuose esantys komponentai yra nurodyti Saugos duomenų lape, kurį turėtų pateikti klijų pardavėjai ir įvykus alerginei reakcijai, galėtume identifikuoti, klijų sudėtį.

Formaldehidas yra jautrinanti cheminė medžiaga, kuri gali turėti poveikį imuninei sistemai, net ir po vienkartinio poveikio. Vieniems formaldehido poveikis susirgimais nepasireiškia, kitiems gali sukelti ligas. Formaldehidas yra žinomas kaip vėžio sukėlėjas. Aplinkoje net ir esant gana žemai formaldehido koncentracijai, kuri nesukelia pastebimų simptomų, tikimybė susirgti vėžiu išlieka. Prieš keletą metų formaldehidas buvo uždraustas naudoti blakstienų klijuose ES, tačiau perkant juos iš šalių, nepriklausančių ES, jo vis dar gali pasitaikyti.

Kokie alergijos simptomai? Klientėms ir blakstienų priauginimo meistrei: akių ir/ar paraudimas, ašarojimas, niežulys, tinimas, čiaudėjimas, bėrimas, sloga, konjungtyvitas, dusulys, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas. Pirmą sykį alergenams patekus į organizmą, jame susidaro antikūnių. Jau esant pakankamam antikūnių kiekiui ir vėl patekus specifiniam alergenui, gali įvykti alerginė reakcija. Tai reiškia, kad alergija nebūtinai turi pasireikšti iš karto, ji gali pasireikšti ir po kelių metų, kai susikaupia pakankamas antikūnių kiekis organizme.

Taigi, kaip atlikti tą alergijos testą? Prieš keletą metų buvo mokinama pabraukti su klijais už ausies arba ant riešo vidinės pusės ir laukti reakcijos. Tačiau priauginant blakstienas, su klijais neturėtume liestis prie odos ar akies gleivinės. Teisingai reikėtų daryti taip: priauginti po kelias (3-5-10) blakstienas ant abiejų akių, jeigu įmanoma – su skirtingais klijais ant abiejų akių. Laukiame nuo 3 iki 5 parų ir jeigu nepasireiškia alerginė reakcija, galim priauginti visas blakstienas. Tačiau reikėtų atsiminti, kad po pilno priauginimo neatsiras alerginė reakcija. Alergijos testas turėtų būt atliekamas kiekvieną kartą naujiems klijams ar kiekvienai naujai klientei. Jeigu klientė atsisako atlikti alergijos testą, tai turėtume būti pasiruošę formą, kurioje ji rašytinai pareikštų apie atsisakymą.